details: | |
---|---|
Project: | "Punt Komma", Europan 10 |
Status: | Prijsvraag, niet uitgevoerd |
Plaats: | Maastricht, Sphinx-terrein |
i.s.m. Arman Kayhan Architecten
De vraag voor de Europan locatie Maastricht bestaat uit een studie in zijn algemeenheid naar de mogelijkheden van de vier blokken die moeten verrijzen langs de Frontensingel langs het oude Sphinx terrein. Daarnaast wordt meer specifiek een oplossing gevraagd voor Blok 11, waarin het industriële monument het Brikkengebouw een onderdeel van uitmaakt.
De belangrijkste vraag in stedenbouwkundig opzicht is hoe om te gaan met de relatief zware geluidsbelasting langs de Frontensingel. Daarnaast dient op een verantwoorde manier om te worden gegaan met de monumentale fabrieksmuur die het hele Sphinxterrein omzoomt. De oplossing is gezocht in de ruimte die overblijft tussen de nieuw te bouwen blokken en deze fabrieksmuur. Een geluidsscherm ter plaatse van de muur projecteert het gevelvlak naar de straat. Hierachter ontstaat een bufferzone. Balkons en galerijen in de bufferzone zorgen voor een horizontale gevel geleding. Deze horizontalen zijn de stedenbouwkundige notenbalk van het Sphinx-terrein, waarop architecten door middel van individuele invullingen de melodie verzorgen. Begroeide gevels in de bufferzone filteren fijnstof uit de lucht, absorberen geluid en werken samen met de balkons en terrassen als de verticale tuinen van het Sphinx-terrein.
Binnen de stedenbouwkundige envelop is het Brikkengebouw losgehouden van de nieuwbouw. Hierdoor ontstaan twee solitaire karakters die door hun positie ten opzichte van elkaar gedwongen zijn tot een innige relatie: Punt en komma. Om de structuur van het Brikkengebouw zoveel mogelijk te respecteren is het voorstel om slechts de oude bakstenen gevelvulling te vervangen door nieuwe transparante puien voorzien van Franse balkons en schuivende zonwering. Om dezelfde reden zijn buitenruimtes als inpandige loggia’s vorm gegeven. Elke laag herbergt 3 appartementen. De nieuwbouw is gebaseerd op het DNA van het Brikkengebouw en neemt veel van de materialisering over. Daar waar de gevel van het Brikkengebouw een betonnen vierkant grid laat zien, heeft de nieuwbouw juist een horizontale gevelverdeling. In aansluiting op de stedenbouwkundige uitgangspunten liggen de balkons en galerijen achter een geluidscherm aan de Frontensingel. In aanvulling daarop zijn de gevels volledig begroeid. Zo vormen zij een groen tegenwicht tegen het industriële karakter van het Brikkengebouw.
De dubbele gevel voor het gebouwvolume bestaat uit meerdere lagen. Allereerst zijn er de geluidschermen die de bewoners beschermen tegen het verkeerslawaai. In deze glazen geluidschermen zijn PV-cellen geïntegreerd. Daarachter bevindt zich een groene bufferzone. Deze is als het ware een reusachtige serre. Door de gevels te voorzien van een zogenaamde vegetatiewand is deze zone het hele jaar door een prachtige groene ruimte, welke plaats biedt aan privébuitenruimtes. Daarbij is in de bufferzone tevens de verkeersruimte opgenomen. Naast de esthetische kwaliteiten van de vegetatiewand filtert deze fijnstof uit de lucht en bevordert de acoustiek. Om voldoende licht in de bufferzone en de achterliggende woningen toe te laten zijn op strategische plaatsen vides aangebracht.